Mohou alergici používat řasenky, aniž by jim podráždily pokožku?

Je jasné, že se oči po aplikaci řasenky stanou krásnějšími, elegantnějšími a svůdnějšími. Každá žena, včetně alergiček, sní o krásném očním make-upu. Bohužel ale musejí ty s citlivější pokožkou okolo očí pečlivě vybírat, po jaké kosmetice sáhnou. Toto platí obecně pro všechny produkty, které se aplikují na pokožku okolo očí, která je daleko citlivější. Jaké vlastnosti by měla ideální řasenka mít, aby byla vhodná i pro alergiky a osoby s přecitlivělou pokožkou okolo očí?

Řasenka pro alergiky – Složení

Proto, abyste si vybrali kvalitní řasenku pro citlivé oči, byste (si) měli:

  • Přečíst informace na obalu produktu
    Často se stává, že řasenka určená pro citlivé oči obsahuje stopová množství dráždivých složek. I když obecně ani u většiny alergiků nezpůsobují tato množství alergickou reakci, pořád existuje skupina lidí, kteří jsou tak citliví, že u nich může produkt reakci vyvolat. Proto si před výběrem řasenky zjistěte, jaké ingredience vás dráždí. Pouze poté se můžete snadno vyhnout kosmetice, jejíž složení vám nevyhovuje.
  • Vyzkoušet řasenku i jinde než na řasách
    Je potřeba řasenku otestovat. Abyste si byli jistí, že vás nebude dráždit, naneste si trochu produktu do zákolenní jamky, či za uši. Pokud vám testovaná kosmetika podráždí pokožku, všimnete si alergické reakce na pokožce do několika hodin.
  • Pročíst si recenze na internetu
    Alergici by měli nejlépe sáhnout po produktech, které již znají, nebo alespoň po těch, které mají recenze na internetu, kde si alergici na nic nestěžovali. Pokud produkt neznáte ani z recenzí, riskujete, že vám podráždí pokožku.

Co by řasenka pro alergiky neměla obsahovat?

Řasenka pro citlivé oči by měla obsahovat pouze ingredience, které nezpůsobují alergické reakce. Většina řasenek obsahuje ropné deriváty, umělé vosky (carnauba) a hydrogenované složky s pentaerytrytolem. Tyto složky, i když se v přípravě řasenek užívají často, nejsou vhodné pro osoby s citlivou pokožkou okolo očí. Místo toho by měli alergici sáhnout spíše po produktech obsahujících větší podíl vody a včelího vosku (klidně i toho syntetického).

Řasenka pro alergiky – plusy a mínusy

Na jednu stranu obsahují řasenky určené pro citlivou pokožku složky, které pomáhají řasy obnovovat. Kromě toho se snadno odličují. Dokáže to dokonce i samotná voda.

Na druhou stranu nejsou řasenky pro alergiky odolné vůči externím vlivům, včetně vlivů počasí (vítr, déšť, chlad) a vlivů lidské fyziologie (pot a slzy). Tyto řasenky rychle tvoří šmouhy a stejně rychle se i odlupují. Make-up za pomoci tohoto typu řasenky je také méně efektivní.

Kompromisem je zde užívání minerální řasenky, či řasenky s dobrým složením, která má označení „pro citlivou a snadno drážditelnou pokožku“. Produkt by neměl obsahovat žádné komedogenní, ani příliš dráždivé složky.